Afvallen, hoe werkt dat nou?

14 april 2020
Afvallen, hoe werkt dat nou?

De theorie over afvallen is eigenlijk heel simpel:
Wanneer je evenveel energie verbruikt dan je binnen krijgt is er evenwicht. Wanneer je meer energie binnen krijgt dan dat je verbruikt spreek je van een positieve energiebalans en kom je dus aan. Wanneer je meer energie verbruikt dan je binnen krijgt spreek je van een negatieve energiebalans. Je lichaam heeft dan te maken met energietekorten en zal op zoek gaan naar energiereserves binnen het lichaam zelf. Dit kan door bijvoorbeeld de vetreserves die in het lichaam zijn aan te spreken.  Dus wanneer je meer eet dan je verbrandt, kom je aan en als je minder eet dan je verbrandt, val je af.

Dit geldt ook als je gezond eet. Gezonde voeding is altijd goed, maar ook hier geldt dat ze calorieën bevatten. Hoewel het verantwoord lijkt om noten te eten, in olijfolie te bakken en avocado’s door je salade te doen, zijn dit wel voedingsmiddelen die veel calorieën bevatten. Daar is niks mis mee, maar hou er wel rekening mee. Als je ondanks je gezonde eetpatroon geen gewicht verliest (of  geen verandering in je lichaamssamenstelling ziet), kijk dan eens goed naar de hoeveelheden die je eet.  Als je meer calorieën eet dan je verbrandt op een dag, dan ga je dit gaan merken aan je gewicht/lichaamssamenstelling. Vind een balans waarbij je gezond eet en waarbij je het aantal calorieën eet dat past bij jouw doel.

Stop met alleen maar kijken naar wat ‘goed’ of ‘slecht’ is als voedingsproduct maar kijk naar de hoeveelheid die je eet en zorg dat je al je voedingsstoffen binnenkrijgt.

Als je wil afvallen en/of fit worden is het belangrijk om te kijken naar je leefstijl. Wat doe je allemaal? Hoe leef je? Hoe is je voedingspatroon? Hoe train je? Zoals je nu weet is het belangrijk dat, als je wil afvallen, je meer energie verbruikt dan dat je inneemt. Daardoor gaat je lichaam je reserves aanspreken. Dit is helaas vaak makkelijker gezegd dan gedaan omdat er constant verleidingen op de loer liggen.

Het is belangrijk dat je niet gaat diëten. Je wil geen dagelijkse strijd met je voeding. Leer om gezond te eten, om de juiste keuzes te maken en leer je balans in je voeding te vinden.

Wanneer je een te groot tekort creëert dan verlies je onnodig spiermassa. Als je spiermassa afneemt zal ook de ruststofwisseling, die alleen in het spierweefsel plaatsvindt, afnemen. Dus als deze minder wordt, wordt er ook minder energie verbruikt. Je wilt er dus voor zorgen dat je niet teveel per week afvalt. Krachttraining is dus nodig om je spiermassa zoveel mogelijk te behouden en je ruststofwisseling op peil te houden.

Spieren zijn zwaarder dan vet en nemen minder ruimte in. Dus als je goed aan krachttraining doet, en de goede balans in je voeding gevonden hebt dan heb je kans dat als je op de weegschaal gaat staan, je gewicht gelijk is gebleven, terwijl je er  wel slanker uitziet. Het lichaamsgewicht is dus niet alles bepalend, vetpercentage wel. Afvallen gaat over de verandering van jouw lichaamssamenstelling. De verhouding tussen vetmassa en vetvrijemassa. Staar je dus niet alleen blind op de weegschaal. Hoe zie je er liever uit? 55kg met weinig spiermassa, uitgezakt en meer vet of 65kg en strak en getoned?

Ieder lichaam is anders waardoor je zal moeten uitzoeken wat voor jou werkt. Er is helaas geen universele methode die voor iedereen werkt. Wat werkt er dus voor jou?

Plaatselijk vet verbranden is niet mogelijk. Meestal verlies je pas op het laatst het vet op de plekken waar je het juist wilt verliezen. Je zal dus moeten doorgaan met afvallen tot je daar ook je vet gaat verliezen! Hier komt dus een stuk discipline en doorzetting bij kijken.

Als je eenmaal veel afgevallen bent kan het zijn dat je proces op een gegeven moment gaat stagneren. Je zal dan weer je calorie inname moeten verlagen om verder te kunnen afvallen. Door het afvallen verlaag je ook je metabolisme, je lichaam wordt kleiner en heeft dus minder calorieën nodig dan voorheen. Je zult dus opnieuw je onderhoud moeten uitrekenen om te kijken wat je lichaam nu nodig heeft en daar weer onder gaan zitten met je calorie inname als je nog verder wilt afvallen. Zo blijf je constant bijsturen tot je bent waar je wilt zijn.

Dit is een stukje over hoe het afvallen heel simpel gezegd lichamelijk werkt. Andere hele belangrijke punten zijn: bewustwording, planning en discipline! Hier later meer over.