Bewustwording

20 maart 2019
Bewustwording

Het is heel belangrijk dat je weet wat je eet. Dat je je bewust bent van wat je nou precies eet. Als je dat niet weet, dan weet je ook niet of je de juiste producten en hoeveelheden eet voor jouw doel.

Vaak denken mensen dat ze niet veel eten. Toch zie je dat we met ze allen nog vaak teveel eten. Onbewust eten we kleine dingetjes tussendoor wat we niet mee rekenen met onze dagelijkse calorie inname. Een ‘hapje hier’ en een ‘handje daar’. Bijvoorbeeld een hapje van het brood van je kind wat hij/zij niet op eet, de koektrommel op je werk waar je langs loopt en een kleine koekje neemt, een plakje kaas tijdens het kaasschaven wat je in je mond stopt, het plakje worst wat je proeft bij de slager, een dropje uit de droptrommel, de olijfolie waarin je bakt (dit is al gauw 125kcal), dat klontje suiker in je koffie, een hapje van de saus voor het avond eten en de hoeveelheid pindakaas op je boterham etc. Als je dat meerdere keren op een dag doet kom je al gauw in een calorieoverschot zonder dat je het dus door hebt. Als je kijkt naar bijvoorbeeld een klein handje noten. Dit levert al gauw zo’n 100kcal. Ga maar eens na bij jezelf als je op een feestje bent eet je zo vijf handjes noten weg zonder dat je je dat realiseert. Dat is dus al zo’n 500kcal extra. Daarnaast neem je nog een wijntje/biertje en wat hapjes en zit je zo zonder dat je het door hebt op 800kcal teveel op 1 avond! Dit eet je bovenop wat je overdag al normaal gezond gegeten hebt. Je krijgt dus TEVEEL energie binnen. Nu is dat een keer niet erg als je het ook ergens kan compenseren die week maar doe je dat drie keer in de week dan eet je dus onbewust veel te veel.

Dus als je doordeweeks altijd goed je best doet, onder je caloriebehoefte blijft bijvoorbeeld 200kcal maar in het weekend 1000kcal te veel eet dan blijf je dus stilstaan en val je niet af. Dit is vaak erg frustrerend omdat je DENKT dat je het doordeweeks heel goed doet. En dat doe je dus eigenlijk ook. Alleen in het weekend eet je het er weer aan. Wees dus heel bewust van wat je eet. Ook gezonde voedingsmiddelen kunnen veel calorieën bevatten en ook kleine porties en gezonde producten zoals dus noten kunnen veel energie leveren.

Of wat dacht je van hoe je je brood besmeerd? Er is een heel groot verschil of jij 15gr pindakaas (zo’n 98kcal) of 30gr (zo’n 196kcal) op je brood smeert. Dit verschil heb jij waarschijnlijk niet door. Eet je 20gr havermout of eet je 50gr havermout? Havermout is gezond ja, maar ook als je daar teveel van eet kan je dik worden. Als je deze kleine onbewuste hoeveelheden dagelijks teveel doet dan snap je wel dat het zo heel snel kan gaan en makkelijk is om onbewust teveel te eten. Bewustwording van je voeding is dus heel belangrijk!

Weeg in het begin je eten af om te leren hoeveel gram wat is. Zo krijg je inzicht in de hoeveelheden die je eet. Als je eenmaal weet hoeveel gram iets is dan hoef je het niet steeds meer te wegen. Maar je zal moeten leren hoeveel gram wat is en hoeveel je er dus van eet. Draai ook alles om wat je eet om het etiket te lezen. Wat zit er nou eigenlijk allemaal in?

Daarnaast kan je jezelf afvragen waarom je iets eet. Eet je met aandacht? Of prop je je eten even snel naar binnen? Ben je je bewust wat je allemaal in je mond stopt? Eet je omdat je trek hebt, of eet je omdat je zin hebt om iets te eten? Neem eerst een groot glas water. Zorg dat je iets in huis of op je werk hebt wat je kan nemen als je zin hebt in wat te snaaien. En dan bedoel ik geen chips, snoep, koek maar verzin iets wat weinig calorieën bevat en waar je op kan kauwen en wat verzadigd. Zoals rauwkost. Eet je omdat je gestrest bent?  Eet je iets omdat mensen graag willen dat je het eet? Vaak vinden mensen je saai als je iets niet neemt. Maar ben je dat dan ook? Of ben je je gewoon bewust van het feit dat je dat niet wilt eten omdat dat niet binnen je voeding van die dag past, of je er gewoon geen trek in hebt? Als je iets eet, neem daar dan de tijd voor. Eet omdat je het wilt eten en niet omdat je een ander niet wilt teleurstellen. Eet niet voor de tv maar ga aan tafel zitten en eet met aandacht. Ga na wat je nu eigenlijk proeft.

Gewoonte
Vaak zijn dingen die je structureel doet al een gewoonte geworden. Ga maar eens na, als je ergens koffie of thee besteld krijg je er een koekje bij, veel mensen willen ’s avonds bij de koffie iets lekker, of nemen na het eten een dropje en tijdens de film in de bioscoop eten we popcorn en m&m’. Tijdens een gezellig avondje met vrienden/vriendinnen drinken wel vaak alcohol en komen de hapjes op tafel. We vinden dit allemaal normaal. Maar is dit normaal? Is al dit eten perse nodig? Veel dingen worden dus een gewoonte. Als je je bewust bent van deze gewoontes kan je ze ook weer veranderen.

Alleen weten is niet genoeg
We weten allemaal veel en we willen ook van alles veel weten. Maar alleen iets weten is niet genoeg. Je moet het ook daadwerkelijk gaan toepassen. Iedereen weet hoe je moet afvallen; minder eten dan je nodig hebt en meer bewegen. Maar het alleen weten gaat jou niet helpen afvallen. Je moet het ook echt gaan doen. Weer een nieuw afvalboek lezen, of internet afstruinen naar afvaltips, gezonde recepten gaat je allemaal niet helpen als je niks met de informatie doet. Je weet het allemaal best. Als je ’s avonds op de bank zit en je zin hebt in een wijntje en chips dan weet je dat dat niet bij je afvaldoel past. Maar alleen dat weten en het dan toch wel nemen gaat je dus niet helpen. Stop dus met nog meer dingen gaan lezen maar ga eerst toepassen wat je al weet!

Tips
– Eet niet alvast iets tijdens het bereiden van je maaltijd
– Proef niet overal iets (bakker, slager)
– Niet eten tijdens het tv kijken, maar eet met aandacht
– Laat eten wat over is niet in je zicht staan
– Weeg je eten in het begin af zodat je weet hoeveel je eet
– Stop geen eten in je mond omdat je er toevallig voorbij loopt