Goede eiwitten, koolhydraten en vetten

7 maart 2017
Goede eiwitten, koolhydraten en vetten

Goede Koolhydraten
Koolhydraten voorzien het lichaam van energie

-Alle groente
-Alle fruitsoorten
-Aardappelen
-Boekweitproducten (boekweitgrutten, boekweitpasta)
-Bonen
-Erwten & Linzen
-Haverproducten (havermout, havercrackers, havervlokken)
-Zoete aardappel
-Maisproducten
-Ontbijtgranen (muesli zonder suiker)
-Roggeproducten (roggenbrood)
-Rijstproducten (zilvervliesrijst, volkorenrijst, basmatirijst, rijstwafels van zilvervliesrijst)
-Tarweproducten (spelt, kamut, couscous, volkoren crackers, volkoren brood, volkoren
pasta)

Goede eiwitten
Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam

-Vlees (rund, mager varken)
-Vleeswaren (ham, kipfilet, rosbief, kalkoenfilet, rookvlees)
-Vis & schelpdieren (zalm, tonijn, kabeljauw)
-Wild & gevogelte (kip, kalkoen)
-Zuivelproducten (magere yoghurt, Griekse yoghurt 0%, magere kwark, kaas 30+,
hüttenkäse, eieren)
-Groente
-Peulvruchten (bonen, linzen, erwten)
-Noten & zaden (hazelnoten, amandelen, cashewnoten, walnoten)
-Granen

Goede vetten
Vetten geven een vol gevoel en zijn onmisbaar

-Oliën (olijfolie, kokosnoodolie, lijnzaadolie, visolie, roomboter)
-Avocado’s & olijven
-Noten & zaden
-Vette vis (zalm, makreel, tong)
-Mager vlees & gevogelte
Let op, goede vetten heb je nodig maar ze zijn wel calorierijk!