Planning is heel belangrijk. Het geeft je structuur en houvast. Zonder een plan kom je sneller voor verassingen te staan. Dus plan elke week je week. Wat moet je allemaal doen komende week? Wanneer ga je trainen? Waar eet je? Zijn er moeilijke momenten die je moet voorbereiden? Als je hier van te voren over nadenkt dat kom je niet voor verassingen te staan. Ga op zaterdag of zondag even rustig zitten en maak een weekplanning voor de komende week.
Het fijnste is om op vaste tijden te trainen. Dan heb je houvast en kan je dat uurtje in je agenda blokken. Dit is jouw trainingsuurtje. Hier plan je dus niks anders. Soms moet je de deur uit voor werk, afspraken etc. Plan die in zodat je daaromheen weer je voeding & trainingen kan plannen. ‘Geen tijd’ is een slap excuus. Iedereen heeft tijd, alleen stel je soms andere prioriteiten. Heb je een drukke volle week? Ga dan een keer 30 minuten eerder je bed uit en ga vroeg naar de sportschool, doe thuis een workout of ga een rondje hardlopen in de buurt.
Wat ga je wanneer eten? Heb je alles in huis? Welke boodschappen moet je doen. Maak een voorbeeld weekmenu dat binnen jouw calorieën past voor jezelf.
Maak het jezelf niet te moeilijk met ingewikkelde recepten. Je hoeft niet perse elke dag wat anders te eten. Als je iets lekker vindt en je vindt het makkelijk kan je het best vaker in de week eten. Je kan prima elke dag het zelfde ontbijt eten zoals: magere kwark, diepvriesfruit, een beschuitje erin en een blokje pure chocola 85%. En hier kan je ook kleine dingen in variëren. Bijvoorbeeld de ene dag gewone magere kwark en de andere dag bijvoorbeeld vanille magere kwark. Of de ene dag een beschuitje erin en de andere dag wat havermout erin en de ene dag diepvriesfruit en de andere dag een banaan. Je kan door kleine dingen aan te passen het net even iets anders laten smaken.
Als je de deur uitgaat zonder een plan voor die dag dan zal je de gehele dag voor heel veel keuzes komen te staan wat betreft voeding. Wat zal ik eten? Zal ik wel of geen stukje taart nemen? Wat zal ik op brood nemen? Als je continue keuzes moet maken dan word je daar aan het einde van de dag moe van. Dit noem je ook wel: beslissingsvermoeidheid. Daarom hebben mensen vaak ’s avonds last van die vreetbui en geven ze zich toch over aan hun gedachtes. Ze hebben de hele dag al keuzes moeten maken en kunnen dat ’s avonds dan minder goed aan. Door te plannen wat je gaat eten en wanneer hoef je al die keuzes niet te maken en zal je sterker in je schoenen staan. Je hebt een plan.