Spierpijn

29 juli 2022
Spierpijn

Iedereen heeft wel eens een keer spierpijn na het sporten. Maar hoe komt het nou eigenlijk dat je soms spierpijn hebt? En is spierpijn juist goed of slecht?

Er zijn twee typen spierpijn vroege- en verlate spierpijn. Vroege spierpijn ervaar je tijdens of vlak na het sporten. Deze pijn wordt veroorzaakt door melkzuur in de spieren. Van die gigantische brandende pijn in je bovenbenen bijvoorbeeld. Verlate spierpijn treedt op 1 of 2 dagen na het sporten. Deze spierpijn wordt veroorzaakt door kleine haarscheurtjes in de spiervezels. Deze scheurtjes ontstaan wanneer de belasting net iets hoger is dan je aankunt. Deze kleine scheurtjes zijn de reden waardoor je sterker wordt en spiermassa gaat bouwen, mits je goed eet en voldoende rust neemt. Door je lichaam iedere training net iets zwaarder te belasten dan de keer ervoor, word je sterker en stimuleer je je lichaam om je spieren verder te ontwikkelen.

Spierpijn is niet perse goed of slecht. Spierpijn is het teken dat je lichaam iets nieuws gedaan heeft, of iets op een andere intensiteit. Bv iemand die normaal nooit zijn benen traint en gaat zijn benen trainen dan zal dat spierpijn geven. Of als je maar 1x in de week je benen traint, en dat dan met veel oefeningen en hard dan zal dat ook spierpijn geven. Je benen krijgen dan niet vaak genoeg die prikkel. Trainingen of bewegingen die je lichaam niet gewend is, zal vaak spierpijn geven. Spierpijn is juist NIET iets wat je elke training wil krijgen. Als je elke training spierpijn hebt dan is dat een teken van een slechte programmering in je trainingen. Je hebt dus niet alleen maar goed getraind als je spierpijn hebt. Je hebt goed getraind als je merkt dat je sterker wordt.

Spierpijn kun je verminderen door:

  • Een goede warming up en cooling down te doen. Heb je toch een keer spierpijn na de training? Ga juist niet stilzitten maar blijf rustig in beweging. Rustig bewegen zorgt voor een goede doorbloeding en dat zorgt weer voor een sneller herstel. Als je niet beweegt dan worden je spieren stijf.
  • Warmte stimuleert bloedcirculatie waardoor afvalstoffen (zoals melkzuur) sneller worden afgevoerd. Je doet er dan goed aan om een warme douche of bad te nemen.
  • Voldoende rust is het belangrijkste onderdeel voor je progressie. Je lichaam heeft na de training tijd nodig om goed te kunnen herstellen en zich sterker te maken. Dit gebeurt dus niet tijdens de training maar erna. Als je je lichaam niet voldoende rust en tijd om te herstellen geeft, zal dit je progressie in de weg staan. Het is heel belangrijk om te luisteren naar je lichaam.
  • Bouw langzaam op als je wil gaan sporten, als ongetrainde sporter ineens 4x per week volle bak aan de slag gaan zal je lichaam erg belasten.
  • Goede voeding helpt ook voor een goed herstel. Door een goed eetpatroon kun je spierpijn verminderen en je herstel bevorderen. Zorg dat je gedurende de dag genoeg eiwitten eet en eet wat eiwitten voor je gaat trainen. Zo heeft je lichaam genoeg eiwitten tijdens de training en erna om goed te kunnen herstellen. Eet goed NA je training zodat je lichaam genoeg brandstof en energie heeft om te herstellen.