Stappenplan gedragsverandering

8 december 2022
Stappenplan gedragsverandering

Ben jij er klaar voor om iets te veranderen aan je leefstijl?

Stap 1 Maak een bewuste en doordachte keuze
Om echt iets te willen veranderen, moet het een bewuste en doordachte keuze zijn. Je moet ervan overtuigd zijn echt iets te willen veranderen. Besluit dus vol overtuiging met jezelf dat je iets wil veranderen. Waarom wil je dit?

Stap 2 Maak het concreet en maak een plan
Maak een plan. Schrijf het op. Wat moet je doen om je gedrag te veranderen? Kan je dit zelf of heb je hulp nodig? Hoe ga je het aanpakken? Begin met kleine stapjes en kleine veranderingen.

Stap 3: Stop met lezen en ga het doen
We weten allemaal veel en we willen ook van alles veel weten. Maar alleen iets weten is niet genoeg. Je moet het ook daadwerkelijk gaan toepassen. Iedereen weet hoe je moet afvallen; minder eten dan je nodig hebt en meer bewegen. Maar het weten alleen gaat jou niet helpen je gedrag te veranderen. Je moet het ook echt gaan doen. Weer een nieuw boek lezen en het internet afstruinen naar tips gaat je allemaal niet helpen als je niets met de informatie doet. Stop met nog meer dingen te gaan lezen en ga eerst toepassen wat je weet!

Stap 4: Maak een noodplan
Wat doe je als je een moment minder in de flow zit? Wat doe je als er weer oude gewoontes terugkomen? Maak een noodplan voor jezelf. Je weet waarschijnlijk zelf welke dingen je kunnen helpen om rust in de tent te houden.  Kun je voorspellen op wat voor manier je zult ‘ontsporen’? Waarschijnlijk heb je wel een idee als je kijkt naar wat er in het verleden gebeurd is. In welke periode van het jaar versloften je goede gewoontes het meest? In de zomervakantie? Met de kerst? Een andere tijd? Wat was de aanleiding voor de ontsporing? Wat voor gedrag begon je dan te vertonen? Wie maakten het erger, wie hielpen je juist? Wat voor acties van jou maakten het erger, wat hielp om je weer op de rails te krijgen?

Stap 5: Licht je omgeving in
Door je omgeving in te lichten, kunnen ze je steunen en zorgen dat ze je niet in verleidingen brengen.

Stap 6: Houd vol!
Het zal niet 1,2,3 gelijk goed gaan, en er zullen moeilijke momenten komen. Maar juist door vol te houden word je nieuwe gewoonte steeds meer ‘normaal’ in je leven. Heb je een moeilijk moment? Denk terug aan waarom je bent begonnen.